2013-02-13 17:07:29• hírek • Kocsis Zoltán

Logopédushiány van Szatmár megyében

Komoly logopédushiánnyal küszködik a Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközpont, derült ki az intézmény szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján. Sinziana Cristea, a központ vezetője elmondta, csak a tavaly 315 gyereket küldtek logopédiai terápiára.

Jóval nagyobb viszont azon gyerekek száma, akik logopédiai vizsgálaton vettek részt: a 3603 diákot hat pedagógus vizsgálta meg. Cristea szerint pedig a megyének legkevesebb tíz logopédusra lenne szüksége. Elsősorban Tasnádon és Avasfelsőfaluban van égető szükség a szakemberekre.

A hat logopédus közül négy beszél magyarul és kettő magyar anyanyelvű: egyikőjük Nagykárolyban, másikuk pedig Szatmárnémetiben dolgozik, mondta Cristea.

A Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközpont szakemberei a tavaly 12.761 gyereknek és 2778 szülőnek tartottak egyéni, 1949 gyereknek és 319 szülőnek pedig csoportos konzultációt. A tavaly 376 gyerek esetében végeztek pszichológiai vizsgálatot fogyatékossági szintjének megállapítása végett, 601 gyereket pedig pszichoszomatikus vizsgálatoknak vetettek alá annak eldöntéséért, hogy előkészítő vagy első osztályba írassák őket szüleik.

A központ másik jelentős tevékenysége a végzősök számára számára pályaválasztási tanácsadás - a tavaly 55 ilyen tematikájú akciójuk volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: